Rákbetegként minél több antioxidánsra van szükségünk?

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a daganatos betegeknek sok antioxidánsra van szükségük. Az áfonya vagy egy bögre zöld tea biztosan részt vehet egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendben, de ez nem jelenti azt, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek egyértelműen egészségesebbek, mint mások.

A daganatos betegek esetében azért kifejezetten ellenjavallt kemoterápia vagy sugárkezelés alatt az antioxidánsok túlzott mértékű fogyasztása, mert az antioxidánsok a daganatokat is „védő” réteggel fogják be és megakadályozzák, hogy a sugár-, vagy a gyógyszeres kezelések (amelyek általában oxidáció révén fejtik ki hatásukat) megfelelően hassanak. Nagyon sok antioxidánst úgy reklámoznak, hogy ezek segítenek kivédeni például a kemoterápia káros mellékhatásait: csak azt felejtik el hozzátenni, hogy ezek a készítmények a kemoterápiától is „megvédik” a daganatot, azaz nem csak a mellékhatás lesz kevesebb, de a gyógyító hatás is.

Mind a szervezetünk, mind a rákbetegség egyaránt komplex dolgok, ezért leegyszerűsítés lenne azt állítani, hogy egy adott étel fogyasztása komolyan képes lenne befolyásolni a betegség kimenetelét.

A C-vitamin szerepe a daganatos betegek kezelésében jelenleg egy nyitott kérdés. A nagydózisú, intravénás C-vitamin kezelésről egyre több olyan eredmény lát napvilágot, hogy alkalmas a daganatok kezelésére. A kemoterápia vagy a sugárkezelés alatt a C-vitamin bevitelt korlátozni kell.

A legújabb kutatások szerint a réz és a vas bevitele sem javallott daganatos betegeknek.

(Illusztráció: Néstor: Pleamar, részlet)