A savas étrend rákot okoz?

Szervezetünk a sejtjeinken kívül lévő folyadékterek (pl. a vér) pH értékét („savasságát-lúgosságát”) nagyon szűk határok között tartja. Rákbetegségben a daganatsejtek eltérő cukor-anyagcseréje miatt felerősödnek a savas kémhatású anyagokat termelő folyamatok: a ráksejteket környező folyadéktér pH-ja a normális értékekről az alsó határértékek felé („savas irányba”), vagy kissé még azok alá tolódik, ami – tudományos megfigyelések szerint – kedvez a ráksejtek osztódásának és terjedésének. Ezt a jelenséget sokan leegyszerűsítik, mondván: „a rák szereti a savas környezetet, tehát a rák gyógymódja a lúgosítás”. Ez azonban így nem igaz. Az igaz, hogy a rák „szereti” a normál pH értéknél kissé savasabb környezetet, ám ennek a környezetnek, a vérünknek, a szöveteink közötti folyadékoknak a pH-ját lúgos kémhatású folyadékok ivásával, vagy „lúgosító” ételek (zöldségfélék) fogyasztásával tartósan megváltoztatni nem tudjuk. Igaz, hogy a rákos sejtek nem tudnak élni egy túlságosan lúgos környezetben, de ez a megállapítás a szervezetünk bármely más sejtjére is igaz. A vérünk általában enyhén lúgos kémhatású. Ezt az állapotot főleg a vese egy nagyon szűk és tökéletesen egészséges tartományban szabályozza. A táplálkozásunkba beépített sok-sok zöld zöldség jó, de nem ettől lesz savas vagy lúgos a szervezetünk. Jelenleg azt tudjuk, hogy a rákos sejtek közvetlen környezete (a mikrokörnyezet) savassá válhat, és ennek oka a daganatos sejtek és az egészséges sejtek anyagcseréje közötti eltérésekben található.