Táplálkozás-terápia

Az egészséges eledeleknek gyógyhatásuk van… A görög orvos, Hippokratész, aki a mai orvoslás atyja, állítólag azt mondta: ‘Az étel legyen az orvosságod és orvosságod legyen az ételed.’ Ma, 2500 évvel később érdemes ezt a tanácsot követni. Az egészséges táplálkozás, változatos diétával a legegyszerűbb és leghatásosabb módja annak, hogy a rák elleni küzdelmünk sikerét növeljük.

Például, sokféle fejes zöldség, mint a káposzta vagy a brokkoli ráksejt-ellen küzdő elemeket tartalmaz. A nyers ételekben lévő tápanyagok is segíthetnek abban, hogy jól reagáljunk a hagyományos terápiákra. Például, a ragyogóan színes gyümölcsök és zöldségek, valamint a édesvízi halak tartalmaznak olyan elemeket, amik a sugárzás mérgező hatását csökkentik és a kemoterápia sikerét fokozzák. Viszont egyes eledelek túlzásba vitele gyengíti az immunrendszert és növelik az a rák esélyét. Ezért feltétlenül csökkenteni kell az édességek, a szénhidrátok és az alkohol fogyasztását. Ezek az ételek gyorsan egyszerű cukorrá alakulnak, ami inzulin-rezisztenciát okozhat és ez tovább növelheti a rák esélyét. Érdemes elkerülni a transz-zsírokat, amely főként az olajokban, margarinokban található (és az előregyártott ételekben).

Aki rákos, nehezen talál megfelelő élelmet. A rák olyan anyagokat bocsát ki, amik csökkenthetik az étvágyat, miközben nőhet a kalóriaigényünk. A hagyományos rákkezelések korlátozzák az emésztési képességet, a tápanyag-felszívódást. A hagyományos kezelések mellékhatásai, mint a hányinger, a fáradtság, tovább csökkenthetik az étvágyat. Az alultápláltság csökkenti a kemoterápia esélyét, több melléktünete lesz és életminősége romolhat. Ezért alapvető, hogy a legösszetettebb tápanyagokat vegyük magunkhoz. Ha úgy érezzük, hogy alultápláltak lehetünk, érdemes szakemberhez fordulni.

Fontos észben tartani, hogy nem létezik egyetlen csodaszer a rák ellen. Változatos és természetes diétával, elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztásával, teljes értékű gabonával, egészséges zsírral és sovány fehérjével kell táplálkozni. Jó ötlet lehetőség szerint gyakran enni nem-előregyártott ételeket. Bár korlátozott lehet az organikus ételek elérhetősége, a nem organikus ételek kémiai anyagokat és mérgeket tartalmazhatnak, amelyek tovább gyengítik az immunrendszert.

Kemoterápia idején könnyű dehidratálódni, ezért sok folyadékot kell inni. A komoly vízhiány súlyos bonyodalmakkal járhat, szóljunk az orvosnak, ha sötét a vizeletünk, szédülünk, vagy száraz a bőrünk. A megfelelő mennyiségű folyadék segít az elhalt sejtek s mérgek távozásában a kezelés alatt. Tisztított vízen túl zöld teát, teát és friss gyümölcslevet érdemes fogyasztani.

A kezelések idején nem lehet a táplálkozásból elegendő tápanyaghoz jutni. Szükség van gyógynövényekre és étrend-kiegészítőkre a hiány pótlására. Vannak mellékhatásokat csökkentő szerek, és a rákot a sejtek szintjén lassító elemek. Például a rozmaring és a fokhagyma fokozza a méregtelenítést, testünk kevésbé lesz rák-barát környezet. Az antioxidáns tartalmú ételek, melyek rombolják a szabad gyököket, amelyek természetes módon ártanak az egészséges sejteknek és sérülékennyé tesznek a rákkal szemben.

Végül, sokan érzik úgy, hogy minden, ami természetes, egyben egészséges és biztonságos. De ez nem mindig igaz. Vannak anyagok, amelyek erősítik a kezelések hatásait, de vannak, melyek veszélyesek vagy ártalmasak is lehetnek, ha helytelenül fogyasztják őket. Ráadásul az étrend-kiegészítők nincsenek olyan szigorú felügyelet alatt, mint a gyógyszerek, mellékhatásaikat nem mindig lehet megjósolni. Ezért fontos orvosunkkal vagy diplomás dietetikusunkkal megbeszélni a táplálkozási terveinket. Vannak onkológusok, akik lebeszélnek minden ilyesmiről, de mégis fontos tudnunk, hogy mi segíthet. Ha az orvosunk egészében ellenez minden diétát, konzultálhatunk szakértő dietetikussal vagy belgyógyásszal, akik olyan programot javasolnak, ami támogatja a hagyományos kezelést.

(Illusztráció: Calude Monet: Papaveri ad Argenteuil, részlet)